Tłusty Czwartek
16
Tradycyjnie tego dnia jemy pączki, faworki i inne smakołyki. My przychodzimy z propozycją przygotowania słodkich, choć niejadalnych ozdób z modeliny.
Potrzebujemy jedynie modeliny, naszych palców i pomysłu na najpiękniejszego pączusia.
1. Podstawą każdego pączka (oponki, donuta) będzie zrolowany kawałek modeliny w wybranym kolorze. Oba jego końce łączymy tworząc okrąg.
2. Zwijamy kolejny rulonik z białej modeliny - cienki ale dość długi, powinien wystarczyć na całą długość naszego pączka. To będzie nasz lukier. Układamy biały rulon na pączku i rozgniatamy delikatnie tak, aby powstała polewa.
3. Pozostało nam tylko udekorować pączka kolorową posypką. Cieniutkie kawałki modeliny układamy na "lukrze".
Gotowe!
Kombinujmy z kolorami, poruszmy wyobraźnię i stwórzmy "smakowite" ozdoby!