Ozdoby z masy solnej
53
Potrzebne będą mąka i sól w takiej samej ilości (np. szklanka mąki i szklanka soli) oraz woda (połowa szklanki).
1. Składniki wsypać do miski, wymieszać i zagnieść jak ciasto, do uzyskania gładkiej masy.
2. Gotowe ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm (zależy jakiej grubości chcemy uzyskać ozdoby - im będą grubsze, tym dłużej będą schnąć).
3. Nadszedł czas na kreatywność! Wytnij kształty ozdób - możesz użyć foremek do ciastek albo nieostrym nożem wycinać kształty. Nie zapomnij o dziurkach do zawieszenia.
Gotowe ozdoby zostawiamy do wyschnięcia. Co jakiś czas warto je obrócić, żeby nie zaczęły się zwijać na brzegach i schły równomiernie.
4. Po wyschnięciu, ostatni - najprzyjemniejszy etap - ozdabianie. Wedle własnego pomysłu pomaluj ozdoby farbkami.
Jak farby wyschną, wystarczy przewlec nitkę lub żyłkę przez dziurki i można zawiesić ozdoby na choince.
Gratulacje!
Zachęcamy do dzielenia się efektami swoich prac pod postem na Facebooku lub przesyłanie na maila – a.kosko|gops.michalowice.pl| style="background-color: rgb(255, 255, 255);"|a.kosko|gops.michalowice.pl.