Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Michałowice
04.01.2021 15:55

Dzień Spaghetti

145
W tym przepysznym dniu - proponujemy przepis na bardzo proste w przygotowaniu, a niezwykle dobre danie.

Pierwszy dzień ferii uczcijmy pyszną kolacją! 

Sama nazwa "Spaghetti" odnosi się do rodzaju makaronu, jednak słowo weszło do użytku codziennego jako określenie dania - dania, które doczekało się wielu wersji i wariacji.

Tutaj znajdziecie przepis na prawdopodobnie najbardziej znaną opcję - Spaghetti Bolognese. Tradycyjnie przyrządzane jest z użyciem wielu rodzajów mięs, u nas znajdziecie mięso z indyka (stosunkowo niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze).

Zachęcamy też do spróbowania zamienników, które sprawią, że danie to będzie jeszcze korzystniejsze dla naszego organizmu i dostarczymy wielu składników niezbędnych do jego funkcjonowania.

 

Oto, czego będziemy potrzebować (ilości najlepiej dostosować do liczby osób oraz do upodobań, smaku):

  • Makaron Spaghetti
  • Mielone mięso z indyka lub Tofu
  • Cebula
  • Seler
  • Pietruszka
  • Marchew
  • Czosnek (może być granulowany)
  • Sos pomidorowy/passata pomidorowa
  • Sól, pieprz, bazylia
  1. Makaron gotujemy al dente (To znaczy, że makaron powinien być delikatnie dogotowany, lekko stawiający opór pod zębami) - nie dodawaj oleju do wody, wtedy sos lepiej połączy się z makaronem i nie będzie po nim spływał :)
  2. Cebulę i czosnek (lub przeciśnij przez praskę) pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrany na patelni tłuszcz (oliwa, olej)
  3. Po zarumienieniu się, dorzuć mielone mięso lub poszatkowane tofu
  4. Selera, pietruszkę i marchew posiekaj lub zetrzyj na tarce (na grubych oczkach), po ok. 5 minutach dorzuć na patelnię i co jakiś czas mieszaj, aż mięso/tofu będzie rumiane
  5. Wszystkie składniki na patelni zalej sosem pomidorowym, dopraw do smaku. Mieszaj co jakiś czas. Jeśli sos wydaje ci się zbyt rzadki, zostaw bulgoczący w odkrytej patelni dalej mieszając do zgęstnienia.
  6. Gotowym sosem polewaj makaron wyłożony na talerze.

Smacznego!