Dzień Spaghetti
146Pierwszy dzień ferii uczcijmy pyszną kolacją!
Sama nazwa "Spaghetti" odnosi się do rodzaju makaronu, jednak słowo weszło do użytku codziennego jako określenie dania - dania, które doczekało się wielu wersji i wariacji.
Tutaj znajdziecie przepis na prawdopodobnie najbardziej znaną opcję - Spaghetti Bolognese. Tradycyjnie przyrządzane jest z użyciem wielu rodzajów mięs, u nas znajdziecie mięso z indyka (stosunkowo niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze).
Zachęcamy też do spróbowania zamienników, które sprawią, że danie to będzie jeszcze korzystniejsze dla naszego organizmu i dostarczymy wielu składników niezbędnych do jego funkcjonowania.
Oto, czego będziemy potrzebować (ilości najlepiej dostosować do liczby osób oraz do upodobań, smaku):
- Makaron Spaghetti
 - Mielone mięso z indyka lub Tofu
 - Cebula
 - Seler
 - Pietruszka
 - Marchew
 - Czosnek (może być granulowany)
 - Sos pomidorowy/passata pomidorowa
 - Sól, pieprz, bazylia
 
- Makaron gotujemy al dente (To znaczy, że makaron powinien być delikatnie dogotowany, lekko stawiający opór pod zębami) - nie dodawaj oleju do wody, wtedy sos lepiej połączy się z makaronem i nie będzie po nim spływał :)
 - Cebulę i czosnek (lub przeciśnij przez praskę) pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrany na patelni tłuszcz (oliwa, olej)
 - Po zarumienieniu się, dorzuć mielone mięso lub poszatkowane tofu
 - Selera, pietruszkę i marchew posiekaj lub zetrzyj na tarce (na grubych oczkach), po ok. 5 minutach dorzuć na patelnię i co jakiś czas mieszaj, aż mięso/tofu będzie rumiane
 - Wszystkie składniki na patelni zalej sosem pomidorowym, dopraw do smaku. Mieszaj co jakiś czas. Jeśli sos wydaje ci się zbyt rzadki, zostaw bulgoczący w odkrytej patelni dalej mieszając do zgęstnienia.
 - Gotowym sosem polewaj makaron wyłożony na talerze.
 
Smacznego!